Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 11. 2021

Výroční potlach kmene Vlků

Výroční potlach kmene Vlků

 

Rok se setkal s rokem a nám se podařilo úspěšně zrealizovat loni plánovaný výroční potlach u příležitosti 50. výročí od založení kmene Vlků a 30. výročí od vstoupení kmene do nově vznikající Ligy lesní moudrosti.

Stalo se tak o posledním říjnovém víkendu. Ani poněkud nevlídné větrné počasí nás nedokázalo odradit od úmyslu uspořádat víkendové táboření na našem tradičním kmenovém místě, na louce u Višňového potoka nedaleko Okrouhlé. A tak v pátek odpoledne se skupinka 20 dětí a dospělých členů kmene, vydala připravit tábořiště na nadcházející slávu. Do večera tak byly postaveni 4 zubříky, zprovozněná kuchyně, připraveno dřevo na topení a latrína na, no však víte na co. Ještě proběhlo tradiční opékání špekáčků, které byly k večeři, chvíli jsme poseděli u ohně a pak již se šlo spát, protože nás čekal náročný den.

Ráno jsme ještě postavili jedno tee- pee, kuchaři v kotli vařili hovězí guláš, ostatní pak nosili zbytek dřeva na večerní slavnostní sněm a pak už jsme jen čekali a vítali nově příchozí. Mezitím co byl dokončen guláš a po obědě již začalo odpoledne plné soutěží o placky. Střílelo se z luků, vrhaly se nože a sekyrky, skákalo se do dálky z pohyblivého prkýnka, ve dvojicích se házely a chytaly syrová vejce, házelo se polenem do dálky. A taky se v pohádkovém lese zachraňovala princezna, kterou unesl drak. Všichni si pečlivě prohlédli malou výstavku dokumentů a fotek z historie kmene. No bylo to prostě báječné odpoledne a teprve až soumrak nás donutil shromáždit se u vstupu do kmenového sněmoviště. Poté co všichni přítomní usedli na svá místa ve sněmovním kruhu byl náčelníkem kmene Křovcem slavnostně zapálen oheň. Ten potom také přivítal všechny přítomné a slavnostní Potlach tím byl zahájen. Nejprve na něm byly vyhlášeny výsledky soutěží a předány placky vítězům. A kdože to vyhrál, no přece všichni kdo se soutěží zúčastnili. Potom se ještě chvíli mluvilo o plánech kmene na další období a oficiální část byla zakončena. To však neznamená, že se šlo do hajan. Pak teprve začala ta správná, zábavnější, část plná zpěvu při kytaře a vzpomínek na uplynulé roky a akce. Nakonec se šlo spát až nad ránem.

Neděle pak byla tradičně zasvěcená balení a úklidu tábořiště. Navíc se doplnily a připravily zásoby dřeva na další táboření a ze zbytků zásob jídla se ještě uvařil oběd. Po jeho zkonzumování jsme táboření ukončili a vrátili se zpět do reality, tedy domů.

Byla to opět jedna z vydařených akcí, které se zúčastnilo nakonec 38 Vlků a jejich přátel a kamarádů.

A nám nezbývá než se opět těšit na další akce a těch už je několik naplánováno. Ale o tom zase příště.

 

P.S. A nezapomeňte se podívat na fotky z objektivů našich fotografů Radka Nesvadby, Martina Holáska a Medvěda.