Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 2. 2014

Orlí pero IV. E/7 Krmítko

Orlí pero IV. E/7                                                             woodcrafterský kmen Vlci Velké Pavlovice

Ptačí krmítka

 

Ptačí krmítka Vyrob sám 3 druhy závěsných krmítek, celkem 10 funkčních kusů (krmítka s otvory, kokosová skořápka, šňůrky suchých plodů, atd.) a zavěs je tak aby je navštěvovali ptáci. Prokaž že znáš správné umístění a použité krmivo.

 

 

Krmítko z PET láhve

Na petku od netresťované vody (bez chemických zápachů) zbavené etikety, si fixem vyznačíme dvě okénka o rozměrech cca 5 x 7 cm. Okna umístíme nejméně 4 cm ode dna láhve.

1.jpgBoční a horní stranu okna vyřízneme. Vzniklý výřez smotáme do ruličky a promáčkneme. Vyznačíme si cca 1,5 cm pod spodním okrajem místa pro prošívací dírky. Musí být od sebe nejméně 1 cm. Dírky propíchneme jehlou a rozšíříme špičkou nůžek. Poté provedeme olemování spodního okraje oken krmítka. K olemování použijeme přírodní provázek, který zaručí že se ptáčkům nekloužou na okraji krmítka pařátky. Na závěr připevníme k hrdlu láhve provázek.

 

 2.jpg           Spodní část krmítka vyplníme hrubým pískem, který slouží jako přírodní zátěž a při větrném počasí tak funguje jako stabilizátor. Navíc v případě, že se do krmítka dostane kapka vody, steče pod písek a semínka zůstanou relativně v suchu.

 

 

 vstup do krmítka

 emena slunečnice, prosa, travin

hrubý písek                                       

 

 

Při zavěšení krmítek je třeba dbát na správné umístění krmítka na větev. Nikdy krmítko nepřipevňujeme ke kosterním větvím (po nich se 3.jpgk němu může dostat predátor).  Krmítko je třeba zavěsit 1,5 až 2 metry nd zem.

Připevnění provedeme na koncové větve. Krmítka je třeba umísťovat na stromy nebo větší keře bokem od silnic, pěšin nebo stezek zvěře.

 

Nezapomeň, že do krmítka v žádném případě nepatří pečivo (mohlo by v těle ptáka nabobtnat a to pro něj znamená jistou smrt) a obsahuje i další pro ptáky nežádoucí složky. Rovněž solené, uzené nebo zkažené věci do ptačího krmítka nepatří! Stejně jako zbytky jídel či jiné kuchyňské odpadky!

 

Krmítko ze síťky od ovoce

4.jpgZ plastových sítěk od pomela, pomerančů nebo citronů lze vy\robit rovněž krmítko. Nejprve ohřejeme a hnětením rozmělníme rostliny tuk bez solí a přísad (IVA, nebo OMEGA). Poté měkkou hmotu bez hrudek smísíme se směsí semen trav, slunečnice, prosa, atd.). Uhněteme z nich dvě koule přibližně o velikosti slepičího vejce a ty pak vložíme a zašijeme do síťky. Dvě takové koule pak spolu spojíme provázkem dlouhým cca 30 cm.

 

Krmítko se zavěsí do koruny stromu pouhým přehozením přes větev. Přírodní provázek se na jaře rozpadne a usnadní nám tak jarní úklid plastových zbytků koulí

 

Je správné krmítka umístit na stejná místa jako byla v letech minulých. I ptáci mají totiž paměť. Stejně tak je nezbytné na jaře krmítka či jejich zbytky uklidit a nenechat je hyzdit přírodu.

 

Krmítko z provázku

Na tenký provázek navlečeme, pomocí hřebíku kousky jablka, hrušky, řepy nebo mrkve. Mezi jednotlivými kusy necháme několika centimetrovou mezeru. Na konec provázku připevníme větvičku cca 15 cm dlouhou.

 

Jak nejlépe krmit ptáčky na krmítku?

5.jpgMnoho ptáků nás již opustilo a odletělo do teplých krajin. Někteří ale statečně zůstávají po celou zimu. Snášejí sníh i mráz, v noci spí schouleni k sobě a vzájemně se zahřívají. Při nedostatku potravy ale strádají. Pokud je zima tuhá a dlouhá, strádají u nás přezimující ptáci nedostatkem potravy a mnozí mohou i uhynout. Hmyz se schoval do škvír a pod zem. Na řadu přicházejí semínka a drobné plody, ale naše krajina často není dostatečně pestrá, smrkové monokultury a rozlehlá pole hojnost potravy neskýtají.

Krmítka pro ptáky přinášejí pomoc ptákům a radost nám, lidem, když můžeme čiperné opeřence pozorovat. Zásadní je ale krmit ptáky správně, jinak jim může přikrmování spíše uškodit, nežli pomoci. A také krmítko vhodně umístit – aby bylo bezpečné, ptáci na něm nebyli nijak rušeni, ale zároveň si můžete dopřát i dobrý výhled, který vás každý zimní den potěší.

 

Ptákům můžete předkládat jakákoliv semena: slunečnice, proso, konopí, mák, lněné semínko i řepku. Zvláště tučná slunečnicová semena jsou spolehlivým zdrojem energie. Uvítají drcená jádra vlašských a lískových ořechů. Pro zpestření můžete přidat i ovesné vločky, maličké kousky syrového masa, strouhanou mrkev, a samozřejmě přírodní, neslané a neškvařené sádlo nebo lůj.

Z loje můžete vyrobit i vlastní směs, pokud jej opatrně rozehřejete a smícháte se semínky.

V obchodech lze zakoupit přímo speciální míchané směsi pro zimní krmení ptáků, sypké či v podobě praktických lojových koulí, které lze zavěsit i jinam, nežli do krmítka.

 

Na co koho nalákáte?

* Olejnatá semena, jako je slunečnice, lůj a tukové směsi milují sýkory - koňadra, modřinka, babka, uhelníček, parukářka i mlynařík, a také brhlík, šoupálek a strakapoud.

* Semena plevelů a obilovin svědčí zrnožravým pěnkavám, zvonkům, strnadům, dlaskům, vrabcům a kosům.

* Plody nejrůznějších bobulovin i na kousky nakrájená jablka velmi ocení kosi a drozdi kvíčaly.

ale je příliš slané, Surové obilí je pro ptáky rozhodně vhodnější!